Blog

MEGJELENT Wieland Veronika A facilitátor című könyve

2022.04.27 13:56
Wieland Veronika
Wieland Veronika
MEGJELENT Wieland Veronika A facilitátor című könyve

Hiánypótló gyakorlati kézikönyv az eredményes csoportfolyamatokra hivatott vezetőknek, fejlesztőknek

Gyakorlati példákkal, tanulságokkal és feldolgozást segítő illusztrációkkal tarkított hiánypótló szakmai könyv jelent meg a facilitációról, a facilitációs szemléletről. Wieland Veronika A facilitátor című könyve az első hazai szakkönyv a témában, mely a facilitáció teljes spektrumát bemutatva az olvasót egy teljes facilitációs csoportfolyamaton kíséri végig. A személyes történeteket, módszertani ajánlókat tartalmazó szakmai anyag kezdő és tapasztalt vezetőknek, csoporttal foglalkozó szakembereknek, fejlesztőknek, pedagógusoknak egyaránt tartogat izgalmas fejlődési lehetőséget. A feldolgozást a szerző által készített, beszédes grafikus jegyzetek teszik még emlékezetesebbé és élvezetesebbé.

A most megjelent könyv igazi kuriózumnak számít a fejlesztési célú könyvek hazai piacán. Míg facilitáció témában korábban leginkább a skandináv területek jeleskedtek, a facilitációs szemlélet támogatottsága mára már egyre több vállalatnál, civil szervezetnél itthon is növekszik. Jellemző, hogy akik egyszer megtapasztalják ennek a megközelítésnek az erejét, a benne rejlő energiákat és potenciált, azoknál a megismerkedéssel egyidőben megjelenik az igény a szemlélet meghonosítására.

A facilitáció jelentése megkönnyít, elősegít. A képzett, jól felkészült facilitátor a kitűzött célt és a csoporttagok által elfogadott kereteket szem előtt tartva és betartatva támogatja a csoportot a minőségi döntések meghozatalában és az eredményes csapatmunkában. Semlegességét megőrizve elősegíti a különböző vélemények, érdekellentétek felszínre kerülését, segíti a nehézségek beazonosítását, támogatja a csoportot a kreatív ötletek felszínre hozásában, a valódi megoldást hozó tervek kidolgozásában.  Bevon mindenkit a beszélgetésbe, növelve ezáltal az elköteleződést a csoport céljai mellett. Ennek eredményeképp a tagok egyénileg is felelősséget vállalnak a megállapodások megvalósulásáért. Változatos módszertani eszköztárával eléri, hogy a legvisszahúzódóbb résztvevők gondolatai is kellő hangsúlyt kapjanak. Sokrétű vizuális eszközeivel pedig megjeleníti a csoport bölcsességét. Ahogy a könyv alcíme is sugallja, a facilitátor Az eredményes párbeszédek mestere.

„A facilitátor egy olyan tudatossági szintet képvisel egy csoport számára, ami elengedhetetlen, hogy időnként megjelenjen minden szervezetnél. A külső, semleges nézőpont olyan rálátást tud adni a tagok számára, amit már réges rég elveszítettek, vagy talán sosem birtokoltak igazán. Ennek a nézőpontnak szinte megfizethetetlen a hozzáadott értéke, ha túl komplex egy helyzet …” – idézve A facilitátor című könyvből.

A szárazabb, főként elméleti szakkönyvekkel szemben a szerző elgondolkodtató személyes történetein keresztül az olvasó bepillantást nyerhet azokba a mélyebb dinamikákba, melyek a szerző csoportokkal való munkái során felbukkantak.

„Az elmúlt 20 év tapasztalatát, tanulásait már korábban elkezdtem összefűzni, rendszerezni, de igazán az első covid hullám alatt érett meg bennem az elhatározás, hogy ebből egy könyv szülessen. Innentől kezdve más szemmel néztem rá. Ahogy a képzéseimre is jellemző, az elmélet megismertetésén túl számomra kiemelten fontosak a gyakorlati példák, sztorik, amivel mindenki még inkább magáénak érezheti és magára szabhatja az átadni kívánt tudásanyagot. Így jött létre A facilitátor, mely a képzett facilitátoroknak, trénereknek egy felelevenítő, rendszerező tudástár, míg a csoportok vezetésében kevésbé jártasaknak egy hasznos önfejlesztő kézikönyv lehet” – mondta Wieland Veronika, a szerző.

A könyv szerzője, Wieland Veronika a facilitátori szakma meghonosítója Magyarországon. Eredeti végzettségét tekintve pedagógus, aki az évek alatt továbbképezve magát ma már tréner, coach, szervezetfejlesztő és nemzetközi szinten elismert facilitátor (IAF Certified™ Professional Facilitator). Facilitátori pályáját 2001-ben moderátorként kezdte, majd egy akkor 22 000 főt foglalkoztató multinacionális vállalat trénereként, később képzés-fejlesztési vezetőjeként szerzett széleskörű tapasztalatot. Jelenleg a szervezetfejlesztéssel, facilitációval és az ezt támogató professzionális eszközök értékesítésével foglalkozó Wieland és Wieland Kft. ügyvezetője. A Magyarországi Facilitátorok Egyesületének alapítójaként szívügyének tekinti a facilitátori szakma és a facilitációs szemlélet hazai népszerűsítését.

„A Facilitátor egy olyan személyes vallomás, amely méltón mutatja be a facilitáció, mint szakma szépségeit és nehézségeit. Egy gyakorlati, logikus és inspiratív olvasmány mindazok számára, akik emberekkel dolgoznak, kommunikálnak abból a célból, hogy hosszútávú, tartós, bizalommal teli környezetet teremtsenek munkában és magánéletben” – ajánlja a könyvet Faix Kata, IAF Certified™ Professional Facilitator, nemzetközi mentor, a Kelet-Közép-Európai Facilitátorok Egyesületének elnöke.

A facilitátor című könyv megvásárolható a WWieland webáruházban: https://wwieland.hu/A-facilitator

***

Interjúigényét kérem, az alábbi elérhetőségeken jelezze.

Pribélyi-Nagy Melinda

tel.: + 36 30 412 18 29

email: pribelyi.melinda@wwieland.hu

 

Webáruház készítés
paypal cellum_masterpass simplepay_hu_v2