Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő workshop módszert?

2021.06.09 10:30
Wieland Veronika
Wieland Veronika
Hogyan válasszuk ki a megfelelő workshop módszert?

Több mint 20 éves tapasztalatom van workshopok, megbeszélések és konferenciák facilitálásában. Amikor kezdő voltam nagyon egyszerűen tudtam válaszolni a fenti kérdésre mivel csak egy módszer volt a tarsolyomban. Tehát úgy használtam a “kalapácsom”, mintha minden egyes szituáció egy “szög” lenne.  Időközben azonban több technikát, módszert is megtanultam és használtam, amelyek segítenek az aktuális kérdések kezelésében, és a megfelelő megközelítést alkalmazva segítenek elérni a kívánt célt.  Habár szerencsés voltam az első módszeremmel, mert rendkívül variálható, sokoldalú, jól strukturált 5 az 1-ben módszer. Ez, a német Moderációs technikák lett a kedvencem. A moderáció megakadályozza, hogy egyesek dominálják a csoportot, valamint motiválja a szégyenlősebb, csendesebb csoporttagokat, hogy aktívabban vegyenek részt. Megakadályozza, hogy a csoport elhamarkodottan ítélkezzen az ötletek felett.

A moderáció a facilitációs technikák gyűjteménye:

  • Egypont kérdés – Célja: ráhangolódás, a téma iránti kíváncsiság felkeltése, benyomások szerzése.

Ez egy nagyon rövid technika, csak 5-10 percig tart, de sokat segít abban, hogy a témára fókuszáljunk, és felkészüljünk a hatékony kidolgozására.

  • Kártyakérdés (Strukturált kártyakérdés) – Cél: Gyűjtés (ötletek, nézőpontok, alternatívák stb.)

A kártyák az összes válasz egyidejű megtekintését szolgálják. Ez a technika struktúrába rendezi a különböző ötleteket, elképzeléseket. A csoportosítással és címek meghatározásával együtt kb. 30-60 perc szükséges hozzá.  

  • Többpont kérdés – Cél: Rangsorolás.

A módszer segít listázni és semlegesíteni a látszatra domináló csoportosítást, és rangsorolással támogatja a kiválasztást. 10-15 percre van szükség az értékeléshez és a kiválasztáshoz.

  • Vernissage – Cél: Megoldások kidolgozása és értékelése.

A Vernissage időt takarít meg a szimbólumokkal történő értékeléssel. A csoportoknak nem kell prezentálniuk a megoldásaikat, a moderátornak csak azokat a részeket kell tisztáznia, amelyeket speciális szimbólumokkal jelöltek. A kidolgozáshoz, értékeléshez és tisztázáshoz 45-90 percre van szükség.   

  • Akcióterv – Cél: Az eredményekhez tartozó lépések feljegyzése.

Egy közismert és sokat használt technika, de vannak bizonyos szabályai a hatékonyság maximalizálása érdekében. 30-45 percet vesz igénybe.

A technikák során sok különböző színű és formájú moderációs kártyával (téglalap alakú, ovális), fekete moderációs markerekkel dolgozunk, öntapadós pöttyöket használunk a rangsoroláshoz, öntapadós szimbólumokat pedig az értékeléshez (villám, szív, kérdőjel stb.) a flipchart és pinwand táblák pedig biztosítják a megfelelő munkafelületet. Habár a módszerhez elég sok eszköz szükséges ezek mind segítenek bennünket az ötletek vizualizálásában és a közös nevezőre jutásban. A másik aspektusa ennek a gyakorlatias facilitációs eszköztárnak a cselekvés-fókuszú módszer, amely egyszerre segít aktiválni a csapat energiáit és tartani a kereteket.

A Moderációs technikákat használtam már többek között vízió, misszió, értékek, stratégia meghatározására, szervezeti diagramok és rendszerek tervezésére, probléma megoldásra, folyamat fejlesztésre, tudás megosztásra.  

Elmondhatom, hogy ez egy multifunkcionális eszköz, amellyel sok kézzelfogható eredményt lehet elérni, ezért érdemes megtanulni!

Webáruház készítés
paypal cellum_masterpass simplepay_hu_v2